Hungary
+36707766800

"Knowledge is power"
(sir Francis Bacon)

DATA + Elastic Stack = Information → Knowledge

Kik vagyunk az EcconsTech Kft-nél?

Cégünk 2020-ban alakult, célunk pedig azzal a szándékkal jött létre, hogy professzionális segítséget nyújtson az Elastic Stack platform használatában, tervezésében és kivitelezésében. Az eltelt idő alatt sikeresen részt vettünk több nagy nemzetközi projektben, különösen a közmű, banki és telekommunikációs ágazatok területén. Ezenkívül aktívan támogatjuk hazai vállalkozásokat az adataik hatékony felhasználásában, rendszerezésében és keresési funkcionalitásának kialakításában.

Web és Enterprise Search

Az „enterprise search” olyan gyakorlat, amely lehetővé teszi a különböző típusú forrásokból, például adatbázisokból és intranetekből származó tartalmak keresését és elérhetővé tételét egy meghatározott közönség számára.
Az „enterprise keresés” egy szervezet belső információkereső szoftverét írja le, amely számos hasznos területen alkalmazható:
– **Dokumentum- és tartalomkeresés:** Az enterprise search lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen megtalálják a vállalat belső dokumentumait, például prezentációkat, szerződéseket, kutatási anyagokat vagy bármilyen más digitális tartalmat. Ez javítja a munka hatékonyságát és csökkenti az időveszteséget a keresés során.
– **Kapcsolatok és kapcsolatkezelés:** Az enterprise search segíthet a vállalati belső hálózatban való kapcsolatok felkutatásában. Például megtalálhatja azokat a kollegákat, akik egy adott projektben dolgoznak, vagy akik hasonló szakterületen tevékenykednek.
– **Üzleti intelligencia és döntéshozatal:** Az enterprise search lehetővé teszi a vezetők és döntéshozók számára, hogy könnyen hozzáférjenek és keressenek olyan adatokat és jelentéseket, amelyek segíthetnek a stratégiai döntések meghozatalában. Ez elősegíti az informált döntéshozatalt és a vállalati teljesítmény javítását.
– **Tudásbázis és oktatás:** Az enterprise search alkalmas lehet egy vállalat tudásbázisának kialakítására és kezelésére. Ezenkívül oktatási anyagok és képzési források keresését is támogathatja, ami segíthet a munkatársak képzésében és fejlesztésében.
Az enterprise keresés különbözik a webes kereséstől és az asztali kereséstől, mivel fókuszál a vállalaton belüli tartalmakra és forrásokra. Integrálja és indexeli a különböző adatforrásokat, beleértve a fájlrendszereket, intraneteket, dokumentumkezelő rendszereket, e-maileket és adatbázisokat is. Ezenkívül lehetőséget nyújt strukturált és strukturálatlan adatok hatékony kezelésére és elérésére.

SIEM (Security information and event management)

Security Information and Event Management (SIEM) a számítógépes biztonság területén olyan megoldás, ahol szoftvertermékek és -szolgáltatások kombinálják a Biztonsági Információkezelést (SIM) és a Biztonsági Eseménykezelést (SEM). Az SIEM rendszerek rögzítik, elemzik és felügyelik az informatikai rendszerek és hálózatok biztonságával kapcsolatos információkat és eseményeket.
Ezeknek az SIEM rendszereknek az előnyei:
– **Naplókezelés (Log Management):** Az SIEM lehetővé teszi a különböző rendszerekből és eszközökből származó naplók és eseményadatok összegyűjtését és tárolását. Ezek a naplók kulcsfontosságúak a biztonsági incidensek rögzítéséhez és elemzéséhez.
– **Eseménykorreláció és elemzés (Event Correlation and Analytics):** Az SIEM rendszerek képesek az eseményeket és adatokat összekapcsolni és elemzni, hogy azonosítsák a potenciális biztonsági fenyegetéseket vagy gyanús tevékenységeket. Ez segít az incidensek és sérülések azonosításában.
– **Eseményfigyelés és biztonsági riasztások (Incident Monitoring and Security Alerts):** Az SIEM rendszerek valós időben figyelik a biztonsági eseményeket és incidenseket. Amikor rendellenes tevékenységet észlelnek, riasztásokat generálnak, hogy azonnali intézkedéseket lehessen hozni.
Az SIEM rendszerek az informatikai biztonság javításában és a kibertámadások elleni védekezésben játszanak kulcsfontosságú szerepet, mivel lehetővé teszik a potenciális fenyegetések gyorsabb azonosítását és a válaszadást azokra. Az SIEM segítségével a szervezetek jobban felkészülhetnek a biztonsági kihívásokra és az adatvédelemre.

APM (Application performance monitoring)

Az alkalmazásteljesítmény-monitorozás (APM) a szoftveralkalmazások teljesítményének és rendelkezésre állásának felügyeletét és kezelését jelenti az információs technológia és rendszermenedzsment területén. Az APM célja, hogy észlelje és diagnosztizálja az alkalmazások teljesítményével kapcsolatos összetett problémákat, annak érdekében, hogy fenntartsa a várt szolgáltatási szintet.
Mivel a digitális világ jelentős hatással van mindennapi életünkre, gyakran a funkciók elvesztése vagy a lassulás komoly élményromlást okozhat egy adott platformon, legyen az pénzügy, online szórakozás vagy munkavégzés. Az ilyen szolgáltatók számára kritikus fontosságú az APM eszközök használata, hogy minél előbb észleljék, mérsékeljék és megszüntessék azokat a problémákat, amelyek a hibákért felelősek.
Ez az APM eszközök használata olyan funkciókat foglal magában, mint a üzleti tranzakciók figyelemmel kísérése, mély elemzési komponensfigyelés és analitika/riportálás

Monitoring

Az Elastic Stack segítségével létrehozhatunk egy teljes körű monitoring megoldást előre elkészített komponensekkel. Ez a megoldás képes figyelni az infrastruktúrát (uptime/metrikák), és lehetőséget biztosít a naplóelemzésre is. Emellett képes kezelni hibrid rendszereket is, akár helyi telepítéseket, akár felhőalapú megoldásokat. A Monitoring megoldás széleskörű előre definiált vezérlőpultokat és riasztásokat is kínál, hogy segítse a hálózati és infrastruktúra-üzemeltetők munkáját. Ezenkívül az alapértelmezett komponenseken felül további elemek is hozzáadhatók, beleértve a különféle vizualizációkat, riasztásokat és gépi tanuláson alapuló funkciókat is, hogy teljes körű támogatást nyújtson az informatikai működéshez.
Az Elastic Stack használatával az AI (mesterséges intelligencia) előnyeit is kihasználhatjuk. Az AI technológiák lehetővé teszik a rendszernek, hogy tanuljon és reagáljon az adatokra, és automatikusan felismerje a szokatlan mintákat vagy potenciális problémákat. Ezáltal az AI segíthet a rendszerek hatékonyabb és megbízhatóbb működtetésében, előre jelezve a lehetséges hibákat, és akár javaslatokat is kínálva a problémák megoldására. Az AI-alapú elemek hozzáadása az Elastic Stack monitoring megoldásához tovább növeli a rendszer teljesítményét és a hibakeresést, és lehetővé teszi a proaktív intézkedéseket a problémák megelőzésére.

Banki megoldások


Az Elastic Stack-et banki területen elsősorban monitorozási, riasztási valamint csalás kiszűrési (Fraud detection) rendszerek alapjaként használják napjainkban. Ugyanakkor lehetőség van az ügyféladatok elemzéséhez marketing célú elemzőrendszer összeállítására is ezzel a megoldáscsomaggal.
– Megfelelni és felülmúlni a gyorsan változó vásárlói elvárásokat.
– Ügyfélmegtartás fenntartása és növelése.
– Rugalmasan megfeleljen az új és folyamatban lévő szabályozási követelményeknek.
– Felgyorsítja a kockázatértékelést.
– Kezelje a folyamatban lévő kiberbiztonsági támadásokat és kockázatkezelést.
– Hangsúlyt helyezzen a tőkekezelésben a partner és a hitelfelvevő kockázati elemzésére

Gyártás és folyamat optimalizálás

Napjaink gyártási folyamatainál egyre nagyobb szintű az automatizálás, amely folyamatok felügyeletéhez tökéletes megoldás az Elastic Stack alkalmazása. Továbbá a rendszer gépi tanulási megoldásával a folyamatok igényeinek előrejelzése is megoldható.
A digitális gyártás átalakulása felgyorsul, a szakképzett munkaerő hiánya és az alkalmazottak távmunka iránti preferenciája valószínűleg a belátható jövőben is folytatódni fog. Így az ipari digitalizálás és az Ipar 4.0 most nagyobb valószínűséggel fog felgyorsulni, mint valaha. A McKinsey-tanulmány alátámasztja, hogy a gépi tanulás (ML) több mint 85%-kal javíthatja a kereslettervezés és az előrejelzés pontosságát. Az ML-t az adatelemzéssel integráló eszközök további alkalmazásokat is szolgálnak, például prediktív karbantartást, robotizált folyamatautomatizálást és anomália-észlelést.

Telekommunikációs felhasználás

A banki megoldásokhoz hasonlóan a telekommunikációs szektorban is komoly lehetőségek vannak az Elastic Stack felhasználásában hasonló területeken (hálózatmonitorozás, riasztások, Fraud detection, marketing analízis). Mivel a telekommunikációs szolgáltatóknál a hálózat működtetése nagyon nagy mennyiségű adattal jár (még többel, mint akár a bankok, akár a közművek esetén), ezért ezen adatok közel valós idejű feldolgozásához/kezeléséhez elengedhetetlen egy az Elastic Stack-hez mérhető működési kapacitás.
Továbbá az m2m területén keletkező hatalmas adatmennyiség kezelésében és elemzésében is megoldást tud nyújtani – ezen adatok nem csak a szolgáltatónak, hanem a szolgáltató ügyfeleinek/partnereinek is hatalmas értéket jelentenek. Az Elastic Stack fejlett adatbiztonsági megoldásainak köszönhetően az ügyfeleknek/partnereknek könnyen kiajánlhatóak a releváns adatok, miközben semmiféle hozzáférésük nem lesz a nem saját adataikhoz.

Közműszolgáltatás


A közszolgáltatóknál a napi működésből kifolyólag hatalmas adat mennyiséggel bírnak. Az így keletkezett adatokat az Elastic Stack segítségével lehet információvá formálni. Ezen adatok alapján teljes felügyeleti- és riasztási rendszert lehet kiépíteni, valamint a gépi tanulást igénybe véve kapacításigény előrejelzéseket lehet tenni.

A mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt megoldások – különösen a gépi tanulás – használata lehetővé teszi a közműszolgáltatók számára, hogy kihasználják adataik erejét a kritikus fontosságú döntések meghozatalában. Amikor a közüzemi vállalatok gépi tanulást alkalmaznak a kockázatkezelés érdekében, jobban felkészültek arra, hogy leküzdjék a jelenlegi környezet kihívásait, és készen álljanak az előttünk állókra.

Közigazgatási felhasználás

Az Elastic Stack alkalmazása a közigazgatásban számos előnnyel járhat. A közigazgatás is jelentős mennyiségű adatot generál, és ezeknek az adatoknak az elemzése és kezelése kulcsfontosságú a hatékony működéshez. Az Elastic Stack segítségével gyorsan és hatékonyan feldolgozhatók ezek az adatok, és strukturált információkká alakíthatók át.
Az adatok alapján lehetőség van olyan rendszerek kialakítására, amelyek segítenek a hatóságoknak a teljesítményük nyomon követésében és az esetleges problémák azonnali azonosításában. Emellett a monitoring és riasztási funkciók révén a hatóságok gyorsabban reagálhatnak a felmerülő kihívásokra.
Az Elastic Stack gépi tanulási lehetőségei további előnyt nyújthatnak a közigazgatásban. Az AI-alapú modellek segítségével előrejelzéseket lehet tenni például a polgári igényekre, a városi tervezésre és az erőforrásallokációra vonatkozóan. Ez javíthatja a hatóságok hatékonyságát és segíthet abban, hogy a közszolgáltatásokat jobban alkalmazkodhassák a lakosság igényeihez és változásaihoz.
Röviden, az Elastic Stack használata lehetővé teszi a közigazgatás számára, hogy hatékonyabban kezelje az adatokat, és gyorsabban reagáljon az előforduló kihívásokra, miközben lehetőséget nyújt a gépi tanulás alapú előrejelzések alkalmazására.

Adatból információ

Az információ önállóan értéket hordoz, legyen az társadalmi, tudományos, gazdasági vagy hatalmi érték. Az információk segítségével meglévő értékeket növelhetünk, ami lehetőséget kínál a profit és extraprofit generálására. Az információk jellemzői közé tartozik a mennyiség, minőség, felhasználhatóság, hozzáférhetőség, érthetőség és védelem.
A 21. században az adatokra és az adatelemzésre egyre inkább üzleti lehetőségként tekintenek. A „Big Data” megváltoztatta az adatok kezelését, lehetővé téve azok gyors és intelligens átalakítását információvá, majd üzleti döntéssé, sokkal hatékonyabban, mint korábban. Az IT terület is jelentős fejlődést ért el az adatfeldolgozás terén az elmúlt évtizedben. Mindennapi tevékenységeink során folyamatosan adatokat generálunk. Az ezeknek az adatoknak a hatékony felhasználásában segítségére lehetünk.

Néhány az eddigi projectjeink közül

Bank és pénzügyi szektor


Öröm számunkra, hogy RS2 partnerünknél véglegesíthettük az Elatic Cloud alapú alerting-monitoring és event management megoldást. Így egységesítettük a fizetési tranzakciókat lebonyolító rendszerek felügyletét, valamint lehetővé vált az egymásra utalt alalkalmazások alapján történő riasztás (Cross Application Alerting). Bevezethettük, az Elastic Stack gépi tanulását a pénzügyi tranzakciók monitorozása területén, ezzel időt és energiaforrásokat felszabadítva. Trendanalízis révén pontosabb riasztások és tranzakció szám előrejelzés valósulhatott meg, vezető nemzetközi bankok és Fintech cégek számára.

Közmű-kritikus infrastruktúra

Felkérést kaptunk, az Itron amerikai cégétől, hogy egy nemzetközi csapat tagjaként részt vehettünk egy dél-kelet ázsiai törpeállam villamosenergia- és gázelosztó vállalata részére tervezett, a teljes elektromos hálózatuk érintő rendszer-monitoring megvalósításában. A feladatunk nem volt kisebb, mint a teljes monitoring rendszer meglévő architektúra tervek alapján a részletes tervek kidolgozása és implementálása. Felhasznált technológiák közt szerepelt Nagios és Elastic Stack bekötése Federos Assure1 hibajegy kezelőbe SNMP Trap-eken keresztül. Teljes vizualizáció Kibanában több tucat komponensre, valamint riasztások létrehozása. Majd végezetül egy olyan Ansible alapon létrehozott telepítő csomagba összefésülve, mely módot ad internethozzáférés nélküli környezetben történő installálásra.

Telekommunikáció

A spanyolországi Orange Telecom részére Elastis Stack alapú logelemző rendszer implemetálása történt meg, amely a nemzetközi orange Elastic Stack klusterébe Cross Cluster Search (CCS) megoldása lett beintegrálva.

Online kereskedelem

Segíthettük partnerünket webshopja termékkatalógusának legoptimálisabb keresési folyamatainak kialakításában, hogy maximálisan eleget tudjanak tenni a felhasználói élménynek, miszerint a legrelevánsabb termékek jelenjenek meg számukra.

Professzionális szolgáltatás


Az EcconsTech csapatának tagja Magyarország első Elastic Certified Engineer vizsgával rendelkező szakértője.
Komplex megoldásokat kínál ügyfelei számára az Elastic Stack eszközeinek alkalmazásaival.
°Segítségére lehetünk, amennyiben a projectje elakadt és eseti segítségre van szüksége.
°Elvégezzük a már meglévő rendszerek kompatibilitás vizsgálatát.
°Javaslatot teszünk a tervezéshez, valamint átfogó rendszertevezést vállalunk.
° Segítjük Önt a megfelelő Elastic liszensz kiválasztásban és beszerzésében.
° Vállaljuk teljes rendszerek implementációját.
° Megjelenítjük adatait Kibana dashboard vizulaizációkkal.
° Bevezetett rendszerek felhasználói oktatását biztosítjuk.

További információkért, hírekért kövesse LinkedIn oldalunkat
Bármilyen kérdésével és érdeklődésével kapcsolatban állunk rendelkezésére!

hu_HUHU